Lyckad nystart för scoutkåren

Scoutkåren hade i svunna tider en bred verksamhet i Högsby, men har varit vilande under senare år. Nyligen skedde en nystart med inriktning på familjescouting där barn och vuxna deltar tillsammans då aktiviteterna passar både stor och liten.

Vårens aktiviteter inleddes på Trollberget söndagen den 10 mars och uppslutningen var god då drygt 20 barn tillsammans med föräldrar, men även far- och morföräldrar, var på plats.
– Barn i åldrarna 0-7 år är välkomna tillsammans med föräldrar att lyssna till sägner, göra upp eld, prata skog och pyssla i naturen. Det är roligt med det stora intresset samt att lokalerna kommer till användning. Högsby IK har lagt ned ett stort arbete på Trollberget och samarbetet fungerar mycket bra med de andra föreningarna i området, säger ledaren Carl-Wiktor Svensson med instämmande av kollegorna Niklas Pettersson och Rickard Linusson.
Scoutkåren har ambitionen att genomföra träffar varannan söndag fram till midsommar och att man kan avsluta med en hajk när sommaren kommer.

Hoppas på fler ledare
Det finns en förhoppning att få med fler ledare för i så fall är målsättningen att starta verksamhet för äldre barn och ungdomar vid Trollberget. Verksamheten handlar om familjescouting, vilket innebär att barn och vuxen deltar i verksamheten. Den vuxne har alltid ansvaret för det medföljande barnet.

Största scoutbyn
Scoutkåren i Högsby startade 1945 och tre år senare upplät agronom Erik Boge ett område vid Trollberget. Sedan uppfördes flera byggnader och inte nog med detta, 1952 byggdes en egen kraftstation vid Kvillen. Trollberget blev faktiskt landets största scoutby och hade under många år en omfattande verksamhet.
– Jag gick med i vargungarna 1964 och var sedan med i kåren under en följd av år. En rad aktiviteter genomfördes, men under de senaste cirka 15 åren har kåren knappast haft någon verksamhet alls. Scoutrörelsen har i stort fått ett uppsving och det är glädjande att man har kommit igång på nytt i Högsby, säger veteranen Magnus Bloom.

Text: Ingvar Gunnarsson. Foto: Privat


Publicerat

i

av

Etiketter: