Ny bok om Fogelfors Bruks historiska resa

Bild: Bokens författare Frederick Rosenqwist ses här framför det nedlagda svinstallet som totalförstördes vid en brand den 23 juni 1976.

När Frederick Rosenqwist från Kalmar för mer än 30 år sedan var på en bilresa tillsammans med sina föräldrar blev han mycket imponerad över den ståtliga herrgården vid AB Fogelfors Bruk. Resan blev upprinnelsen till hans nyutkomna bok, ”Fogelfors Bruk 1744-1984 och vad hände sen…”

Boken släpptes den 7 december i år på gamla brukskontoret i Fågelfors, vilket inte var slumpens skörd. Fogelfors Bruk startade nämligen just detta datum 1744. Något firande över de 280 åren blev det inte och i år är det dessutom 40 år sedan husföretaget gick i konkurs.
Då Fogelfors startade var det ett järnbruk, men på 1890-talet upphörde verksamheten och man inriktade istället produktionen på snickerier och framför allt dörrar och därefter omnämns Fogelfors 1892 för första gången som tillverkare av småhus.

Övningsbrand ödelade
– Herrgården hade onekligen etsat sig fast i mitt minne och jag kan fortfarande inte förstå att den ödelades genom en övningsbrand 16 mars 1986. Åren gick och jag tänkte inte mycket på det även om Fågelfors genom herrgården hade gett mig en känsla för bruksorten. Av en händelse passerade jag Fågelfors 2015 och intresset kom lite åter trots att herrgården inte fanns kvar. Jag fick kontakt med Ronnie Niesel, som varit ordförande i Fågelfors hembygdsförening. På detta sätt fick jag tillgång till brukets gamla arkiv som finns bevarat. Jag har även sökt information i andra arkiv och genom före detta anställda, inte minst genom numera framlidne bruksdisponenten Melcher Ekströmer och hans fru Aina Ekströmer, berättar Frederick Rosenqwist.
Den första trähuskatalogen presenterades på 1930-talet och 30-talet år senare lanserades de populära Florahusen. De inledande åren på 1970-talet var väldigt framgångsrika, vilket bidrog till intresset från Investmentbolaget Säfveån AB.

Turbulent tid
Det var just Säfveån AB som tog över Fogelfors Bruk 1975, vilket blev början till en turbulent tid. Konkursen 1984 för detta stora husföretag satte självklart djupa sår i hela Högsby kommun. Året dessförinnan hade dörrfabriken flyttats till Kallinge, men lades ned redan året därpå.
– De stora skogstillgångarna hade varit en ekonomisk trygghet för bruket, men 1979 såldes skogen till Bark & Warburg AB, som i likhet med AB Fogelfors Bruk ingick i Säfveåns AB och redan två senare blev Skanska nya ägare till skogen.

Utmärkt bild av Fågelfors
I boken har Frederick Rosenqwist tagit upp åtskilligt kring händelser i bygden. Detta innebär att läsaren får en utmärkt bild av Fågelfors i svunna tider, men det finns också med en rad händelser under senare år inom bruksområdet.
– Att det blev en bok får jag nog ändå tillskriva disponentparet Melcher Ekströmer och Aina Ekströmer, som jag besökte 2016 då de undrade vad jag skulle göra med allt material jag samlat på mig. Det resulterade i den här boken och Aina Ekströmer har jag fortfarande nära kontakt med efter år av samtal och tillgång till fotografier och dokument utvecklades en ömsesidig vänskap, sammanfattar Frederick Rosenqwist.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson

Läs den bläddringsbara tidningen via länken: https://issuu.com/wahlins/docs/2024-12_december_innehall_ok?fr=xKAE9_zU1NQ


Publicerat

i

av

Etiketter: