Premiär i Aboda Klint förorienteringsgiven Hittaut

Premiären är nära för orienteringssatsningen Hittaut med Berga SOK som startar den 4 maj för att sedan pågå fram till den 29 september. Klart är denna aktivitet förläggs till kartan över Aboda Klint.

– Det blir alltså första gången vi är med i dessa sammanhang, vilket känns som en utmaning och det ligger också mycket jobb bakom förberedelserna, säger Stellan Häggbrink i Berga SOK.
I sammanhanget kan nämnas att Hittaut Smålandskusten omfattar utöver Berga SOK i Högsby kommun även SOK Viljan i Oskarshamn och Ålems OK i Mönsterås. Denna form av orientering är en gratis friskvårdsaktivitet, där deltagaren med hjälp av karta, antingen på papper eller i appen ”Hittaut”, ska finna checkpoints. Dessa checkpoints finns för övrigt i fyra olika svårighetsnivåer.

Dygnet runt
– Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarmånaderna. Det går att vara ensam eller tillsammans med andra och hur man ta sig fram är valfritt. Varje checkpoint är markerad i terrängen med rosa Hittaut-logotyp, nummer och bokstavskod. Deltagaren ska skapa ett Hittautkonto och registrera de checkpoints man hittar, vilket innebär att man automatiskt är med i utlottningen av priser, förklarar Stellan.
Resultatet finns sedan på hemsidan. Den som känner sig osäker kan börja med gröna checkpoints, som är de lättaste. Det går även att aktivera mobilens GPS och ta hjälp av den i appen. Vidare kan nämnas att det i mitten av varje ring på kartan finns en checkpoint. Den är markerad i terrängen med en aluminiumstolpe, som har en rosa Hittautdekal och en bokstavskod, som man ska registrera på sitt Hittautkonto.
– Detta är alltså första gången vi i Berga SOK är med i de här sammanhangen och dessutom innebär O-ringen i sommar att vi får massor med jobb, då vi även där ska vara med på ett hörn. Vi hoppas kunna locka ut många på Hittaut i Aboda Klint. Fina priser väntar, men framför allt är det viktigt att man väljer att ge sig ut, menar Stellan.

Sätta bygden på kartan
Ett omfattande jobb med allt inför premiären har lagts ned av Stellan, som tror och hoppas att Hittaut ska sätta bygden på kartan.
– Tack vare många lokala sponsorer och licensavgifter klarar vi finanserna. Till nästa år kan det mycket väl bli att vi flyttar Hittaut till Högsby, även om vi behöver komplettera kartmaterialet en del, men först gäller det att få respons för årets aktiviteter med fokus på Aboda Klintkartan, betonar Stellan.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av

Etiketter: