I Bjärshult blomstrar en tomatodling som bär på en 30-årig historia. Här, på Smålandstomater, har familjen Gustafsson skapat ett imponerande ekosystem där smakrika tomater frodas under optimala förhållanden.
Smålandstomater började sin resa år 1995 när Esbjörn Gustafsson och hans fru Gunilla valde att byta mjölkproduktion mot tomatodling.
– Pappa och min styvmamma byggde det första växthuset här i Bjärshult och sedan dess har det dubblerats i storlek och nu sträcker det sig över en hektar, säger Josefin Gustafsson som mer eller mindre är uppvuxen bland tomatplantorna och sedan 15 år tillbaka arbetar heltid i familjeföretaget.
Varje år planteras 26 400 nya plantor som sedan förgrenar sig till ett imponerande hav av 70 000 grönskande plantor i långa rader. I det enorma växthuset blandas stora, motståndskraftiga och smakrika tomatsorter som Merlice med mindre cocktail- och körsbärstomater.
– Vi strävar ständigt efter att hitta nya smakupplevelser för våra kunder och i år använder jag en begränsad yta för att testa tre nya sorters tomater, säger Josefin. Denna säsong ska vi utvärdera en svart tomat med mjukt skal och milt fruktkött samt en brunare variant med syrligare smak. Vi provar också en randig tomat som liknar en liten vattenmelon och den är lika dekorativ som smakrik.
För att säkerställa optimala odlingsförhållande inne i växthuset används komplexa system som styrs av väderförhållandena och varandra.
– Ett droppsystem förser varje planta med vatten och en väderstation på taket mäter solens instrålning och kan sedan använda den informationen för att öka eller minska bevattningen, säger Josefin. Skulle solen bli alldeles för stark vecklas en skyddande energiväv ut och våra temperatursensorer mäter luftfuktigheten och styr vädringsluckorna. Värmerör ser till att taket förblir snöfritt under vintern och vår uppvärmning sker med egenproducerat och lokalt skogsflis vilket minskar miljöpåverkan. Skulle mekaniken av någon anledning strula måste vi snabbt infinna oss och lösa problemet, annars skulle hela skörden kunna äventyras på relativt kort tid.
Tomatplantorna sätts i jorden redan i januari och första skörden brukar ske i början av april och sista i början av november.
– Vi plockar tomater två gånger i veckan och under högsäsong kan den totala veckoskörden uppgå till hela 25 – 30 ton, säger Josefin. Den viktigaste faktorn för en bra skörd är tillgången på ljus när plantorna är små och om de inte får den mängd ljus de behöver då är det svårt att hämta ikapp det senare.
En god årsskörd kan resultera i 550 – 600 ton tomater och eftersom Smålandstomater är medlemmar i Svenska Odlarlaget i Helsingborg skickas samtliga tomater dit för vidare distribution till olika butiker runt omkring i landet.
– Alla tomater tas om hand, även de som vår sorteringsmaskin ratar, och på så sätt blir det inget svinn från verksamheten, säger Josefine.
– Det är ett hantverk att odla tomater och varje vecka måste tjuvskott avlägsnas och plantorna bindas upp, förklarar Josefin medan hon visar de elektroniska
vagnar som gör att de anställda kan arbeta ergonomiskt i rätt höjd när de hanterar plantorna som i slutet av säsongen kan nå imponerande 15
meters längd.
Bland raderna av plantor surrar tusentals pollinatörer i form av humlor och när sprinklersystemet plötsligt går igång skyndar sig de brummande små liven att ta skydd bland tomatplantornas gröna bladverk.
– I år ser det ut att bli många tomater, säger Josefin och blickar ut över växthusets röda skatter. Min favorit är körsbärstomaten men en pastasås med säsongens första cocktailtomater är också något hela familjen ser fram emot. Till och med hunden!
Text och foto: Nina Sabel
Läs den bläddringsbara tidningen via länken:
https://issuu.com/wahlins/docs/inneh_ll_h_gsby_juni_2025?fr=xKAE9_zMzMw