Sedan december förra året driver paret Cathrin Anderstedt och Dan Karlsson från Ruda inte bara ett trädgårdsföretag tillsammans utan även den nya verksamheten Ruda Rökeri som erbjuder kall- och varmrökta produkter.
Innehåll träffar Dan utanför Maxi Oskarshamn där han säljer sina produkter från Ruda Rökeri och denna dag ligger vakuumförpackningar med rökt ost, fläsk, ölkorv, rostbiff från hjort, fläskfilé och mycket annat på försäljningsbordet.
– Att röka mat är ett gammaldags hantverk som kräver tid och kunskap, säger Dan. Vi kall- och varmröker på det traditionella sättet med lönn- respektive alnspån och vi använder inga tillsatser eller aromämnen i tillverkningen. Röktiden varierar men efter sju, åtta timmar i rökskåpet är delikatesserna i regel färdiga att avnjutas.
Ruda Rökeri är en småskalig producent vars produkter tillverkas inför specifika försäljningstillfällen som oftast är olika marknader och torghandel.
– Färsk mat ska produceras i realtid och vi har inget lager, säger Dan. Förra månaden besökte vi Näshults vintermarknad och nyss sålde vi våra produkter på Växjö vårmarknad. Ibland står vi som idag utanför mataffärer och under säsong även på torgen i Hultsfred och Högsby.
Under vintern driver frun Cathrin upp perenner som hon sedan säljer på marknader och under torghandeln i Högsby.
– Just nu väntar Lilla Plantskolan på våren och så snart blommorna kikar upp ur sina krukor planteras de om och gödslas för att få en god start. I maj börjar den huvudsakliga försäljningen, säger Cathrin.
Text och foto: Nina Sabel
Läs den bläddringsbara tidningen via länken: https://issuu.com/wahlins/docs/innehall_h_gsby_nr_3_2025?fr=sMTI4ZjgzODE4OTE