Spännande fotbollssäsong stundar

Fjolåret bjöd på framgångar för tre av fotbollslagen från kommunen. Högsby IK gjorde en av sina bästa säsonger någonsin och kom på tredjeplats i trean. Dessutom tog Ruda IF hem femman och är tillbaka i fyran. Inte nog med detta då Fågelfors IF dessutom svarade för en strålande insats och segrade i sexan, vilket innebar avancemang till division fem.

Högsby IK har tappat sex spelare, men har i gengäld fått in flera nya. Träningsmatcherna har varit stabila och framför allt försvarsspelet. Det var under 2014 som HIK tog steget upp i trean och är kvar där. HIK har alltså lyckats bra i den högre serien och var till och med uppe i tvåan år 2021.
– Vi har fått intressanta nyförvärv och inte minst då Derrik Stephenson, som har anknytning till Grönskåra och snart flyttar till Högsby. Han har både amerikanskt och svenskt medborgarskap. I träningsmatcherna har han varit en av de tongivande. Spelarna är i många fall trogna HIK och vi har åtta man som spelat här i minst fem år och en del till och med
dubbelt så länge, säger fotbollsordförande Fredrik Hultman.
Nya i övrigt är Johan Persson, Melvin Coudret, Seim Zekarias och Noa Jonsson. Dessutom har yngre spelare i HIK flyttats upp i A-truppen. Som väntat fortsätter populäre tränaren Mikael Persson.

Lag i utvecklingsserie
– I år ska vi för första gången på flera år även ha ett lag i utvecklingsserien.
I A-truppen har vi numera åtta HIK-produkter, vilket om något visar att vi är på rätt väg. Förra året valde vi att börja jobba långsiktigt och inte enbart se till resultaten och jag tycker att vi är på god väg. I år är målet att vi ska flytta ”hem” till Frövi, vilket både spelarna och publiken vill.

Mallorca nästa
100-årsfirande Ruda IF tycks segla i medvind och ska ladda upp med ett träningsläger på Mallorca innan det är dags för come back i fyran där SSG IF svarar för motståndet i premiären på Tallåsvallen den 13 april.
– Vi har breddat truppen och har 23 spelare. Tränarduon Morgan Johansson och Olof Herdinius får självklart fortsätta. På det hela taget ser det väldigt positivt ut och hela gänget är på gång, även om mycket vilar på våra tre nyckelspelare, som är målvakten Filip Ragnar, Martin Rannemalm och Anton Jonsson. Det blir en del nya lag att möta, som vi inte stötte på förra gången vi var uppe i fyran. Det blir bland annat derbymatcher mot IFK Oskarshamn och Timmernabben, säger fotbollsordförande Jonas Lönn.
Många frivilliga krafter finns i Ruda IF, som har byggt en läktare och nya bänkar och dessutom har man renoverat klubbstugan för att nämna något.

Uppåt i Fågelfors
Fågelfors IF gjorde en utmärkt säsong i fjol, som välförtjänt innebar serieseger och uppflyttning till femman. De senaste fyra åren har Fågelfors hållit till i sexan. Laget har stabiliserats och kom tvåa 2022 för att sedan ta hem serien förra året.
– Vi har fått med nya och yngre krafter i styrelsen och det ser också stabilt ut på spelarsidan. Framför allt satsar vi på att stärka sammanhållningen i truppen. Glädjande är att vi fått in flera nya spelare och framför allt då rutinerade John Hansson, som återvänder till FIF. Han spelade i trean för IFK Oskarshamn under fjolåret, säger tränaren Niklas Lönn.
Under försäsongen har man tränat på konstgräset i Högsby och då spelartruppen är bred fortsätter Fågelfors med ett lag i utvecklingsserien. Notabelt är man har tre målvakter i truppen.

Nystart i Fagerhult
I division sex Oskarshamn återfinns i år BB 2001, Fagerhults AIK och Långemåla IF.
Eftersom flera spelare hoppade av strax före seriestarten i fjol fick Fagerhults AIK dra ur A-laget från seriespel, men hade i alla fall med reservlaget i seriesammanhang.
Nu har man enligt lagledaren Andreas Front bestämt sig för att starta om division sex. Fagerhult ska spela för gemenskapen och ha roligt tillsammans.
Långemåla IF har till följd av värnplikt och skador blivit av med flera spelare, varför man denna säsong nöjer sig med ett A-lag.
– Vi ska kämpa på och hoppas nå ett bättre resultat än förra året. Som tränare fortsätter Michael Sohlberg och i truppen ingår 25-talet spelare, säger lagledaren Catharina Thunberg.
BB 2001 har förhoppningar att hamna på övre halvan av serien, alltså högre upp än i fjol. Tränaren Jesper Svensson har en bred trupp att jobba med.
– Vi har alltså förhållandevis gott om spelare och för oss är det viktig att utöver A-laget också ha ett utvecklingslag. Det är ett bra sätt att hålla igång så många som möjligt. Vi har målsättningen att alla ska få spela och då är det inte tillräckligt med enbart A-laget, säger mångårige lagledaren Per-Allan Börjesson i BB 2001.

Text: Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av

Etiketter: