Allt fler ägare till fastigheter som ligger utanför det kommunala verksamhetsområdet för vatten- och avloppsledningar efterfrågar möjligheten att ansluta till kommunala ledningar.
– Att ansluta till kommunala anslutningspunkter är en investering för framtiden, säger Jennie Karlsson VA-ingenjör vid Östra Smålands Kommunalteknikförbund.
Kombinationen torra somrar med sinande brunnar och allt hårdare regler för hushåll med egen brunn och avlopp har gjort att intresset för en kommunal lösning ökat markant de senaste åren.
– Fastighetsägare kan kontakta kommunen för att få information om var närmaste kommunala vattenledning finns och om det är möjligt att ansluta till den eller inte, säger Jennie. Om det bedöms möjligt är det fastighetsägaren själv som ombesörjer grävningen fram till anslutningspunkten där kommunen ordnar med servis och förbindelsepunkt.
Kostnaden för anslutningen beror på hur långt avståndet till ledningen är samt om ägaren väljer att ansluta till både vatten och spill eller endast en av dem.
– Ägarna till fastigheter i närheten av varandra kan välja att bilda en gemensamhetsanläggning hos Lantmäteriet vilket innebär att de delar på anslutningspunkten och kostnaderna, berättar Jennie. Inom vissa områden i Högsby har gemensamhetsanläggningar blivit en populär lösning som inte bara medför en ekonomisk investering utan även god miljönytta.
Enskilda fastigheter eller gemensamhetsanläggningar blir vid anslutning avtalskunder med kommunen och betalar en fast årlig grundavgift och en kubikmeteravgift för använt vatten eller utsläppt spillvatten.
– Fastighetsägare som satsar på anslutning till kommunala vattenledningar säkerställer inte bara ständig tillgång till friskt vatten utan gör också en investering inför framtiden. Har du frågor om vilken som är den bästa lösningen för just dig är du välkommen att höra av, uppmanar Jennie.
Text: Nina Sabel. Bild: Shutterstock
Läs den bläddringsbara tidningen via länken: https://issuu.com/wahlins/docs/2024-07-08_juli-aug_innehall