Bild: Börje bad Linus berätta om ursprunget på de tomtar han hade med sig till Tomtekvällen.
Scoutstugan är i det närmaste fullsatt denna onsdagskväll då Fågelfors Sockens Hembygdsförening bjudit in historieforskaren och tomtesamlaren Linus Karlsson från Målilla för att berätta om tomtens historia och sin imponerande tomtesamling.
Endast två månader gammal fick Linus Karlsson sin första tomte av farmor Britta och detta blev starten på hans numera enorma samling.
– Farmor var tomtesamlare och varje jul fick vi barnbarn hjälpa henne att plocka fram alla tomtarna. Det var helt underbart, säger Linus och ler vid minnet. Sedan jag var väldigt liten har jag älskat tomtar och jag samlar främst på August Heissners fantastiskt vackra figurer.
Linus inleder sin föreläsning med att berätta om tomtens historia och han förklarar att gårdstomten och jultomten var två olika individer som kom att svetsas samman först under 1800-talet. Under tidens gång har tomten beskrivits som ett väsen som skyddar gården och djuren i utbyte mot belöningar som mjölk eller gröt. Gårdstomten har gått under otaliga namn men skildras ofta som en figur av ett barns längd men med en gammal mans vresiga ansikte.
– Jultomtens tydligaste ursprung är biskopen Sankt Nikolaus som levde i Turkiet under 300-talet. Enligt legenden räddade han tre fattiga flickor från fattigdom och prostitution genom att kasta pengar till dem genom skorstenen, berättar Linus. Pengarna landade i flickornas strumpor som hängde på tork vid spisen och därav kommer traditionen med julklappsstrumpan.
1881 skrev Viktor Rydberg dikten Tomten och som illustratör valde han Jenny Nyström. Eftersom dikten även skulle passa barn bad Viktor Jenny att skapa en snäll tomte och efter många försök föddes till slut den nya vänliga tomten med röd luva istället för grå.
– I sin marknadsföring använde Coca Cola i början av 30-talet sig av en gladlynt, storvuxen jultomte i röd sammetsdräkt och vitt lockigt skägg. Walt Disney befäste denna tolkning ytterligare genom den tecknade filmen Jultomtens verkstad som fick enorm spridning och fortfarande visas på TV varje jul, säger Linus.
Intresset för tomtar har Linus burit med sig sedan barnsben och år 2002 kom han för första gången i kontakt med Heissnertomten.
– Min granne hade tomtar från Heissner och varje kväll gick jag över till honom för att beundra dem. Jag ville så gärna ha en egen men de var på tok för dyra tyckte mamma. Fyra år senare gav min granne mig en Heissnertomte i julklapp och jag blev så glad att jag sov med den i min säng, minns Linus. Två år senare hade jag sparat ihop 800 kronor och fick äntligen följa med grannen till järnaffären i Jönköping för att själv köpa min första Heissner. Väl där visade det sig att jag saknade 50 kronor men butiksägaren såg min besvikelse och lät mig få tomten för 800 kronor.
August Heissner grundade år 1872 en keramikfabrik i tyska Gräfenroda och där började han den hantverks-mässiga serietillverkning av trädgårds- och prydnadstomtar som målades för hand.
– Tomtarna blev en enorm succé och såldes över hela världen med ett stort valutainflöde som följd, säger Linus. Bland alla tomtesorter är Heissners tomtar de mest värdefulla och även bland de äldsta. Jag lockas av fabrikatets historia och tycker att tomtarnas ansiktsuttryck är mildare än många av de samtida tomtarna.
I jakten på nästa exemplar av en Heissnertomte bevakar Linus
dagligen internationella nätauktioner och han samarbetar med samlare från bland annat Tyskland, England och USA. För att ha koll på vilka tomtar han saknar studerar Linus olika tyska tomtelexikon som innehåller alla produktioner av Heissner.
– Jag har inte Sveriges största tomtesamling men däremot har jag den största samlingen av Heissnertomtar i Sverige, säger Linus.
Jag har varit med i en mängd olika tidningsreportage, deltagit i utställningar och till och med fått en tomte värderad i Antikrundan. Tomten med tillhörande ren och släde stod på min altan för ett par år sedan och det är i sig inget konstigt eftersom folk vet att jag
samlar och därför lämnar tomtar av alla olika slag på ”Tomtetippen” hemma hos mig.
Det visade sig att det äldre mekaniska Tysklandstillverkade ekipaget endast fanns i två exemplar i Sverige och Antikrundans Joakim Bengtsson värderade det till mellan 50 000 och 75 000 kronor.
– Jag vet fortfarande inte vem som lämnade in tomten och ingen har hört av sig efter programmet. Den är definitivt inte den vackraste av mina tomtar men den har sin charm och min sambo är numer glad att jag inte lyssnade på henne när hon först tyckte att vi kunde ”slänga skiten”, skrattar Linus.
Nyligen fick Linus hem en skulptur föreställande Tomtemor som han länge önskat till sin samling.
– Varje gång jag får hem ett efterlängtat exemplar känner jag sådan glädje men nu är jag redan igång och letar efter nästa objekt som är en skålande Heissnertomte. Det finns alltid fler tomtar att önska sig och kanske kommer min son föra samlartraditionen vidare, säger Linus. Naturligtvis får han en tomte av sin far varje jul och hans lilla samling består hittills av vackra figuriner skapade av ”tomtens mamma” Jenny Nyström.
Text och bild: Nina Sabel
Läs den bläddringsbara tidningen via länken: https://issuu.com/wahlins/docs/2024-12_december_innehall_ok?fr=xKAE9_zU1NQ