Två pojklag i Gothia Cup

Högsby IK slår vakt om traditionen då det gäller Gothia Cup som är världens största ungdomsturnering i fotboll och som brukar samla runt 1 700 lag. Två pojklag från HIK, som är födda 2010 och 2011, ska nämligen vara med i Gothia Cup som i år spelas 14-20 juli.

Dåvarande ungdomsledaren Boo Persson fick 1975 läsa om Gothia Cup inför premiäråret. Han tände direkt och anmälde 16-årspojkarna som hade vunnit det mesta på hemmaplan. HIK vann de tre gruppmatcherna men sedan tog det stopp i slutspelet. Efter premiäråret hade man målet att Högsby IK årligen skulle vara med i Gothia Cup, vilket klubben också har varit.
Högsby IK har tillsammans med Munka-Ljungby IF och Mjölby AI deltagit under alla år. Faktiskt har HIK ställt upp med flest lag.

Varit med 36 år
Den verklige veteranen från HIK i Gothia Cup är Per-Ola Herdinius som har varit på plats 36 gånger och bara har missat turneringen tio gånger. Först var han spelare för att sedan bli ledare.
– Jag har varit överledare för HIK-truppen de sex senaste åren och blir det även denna gång. Alla flickor och pojkar i Högsby IK ska ges möjlighet att minst en gång vara med i Gothia Cup. Ledningen för cupen har också uppmärksammat HIK vid flera tillfällen, säger Per-Ola Herdinius.
I flera avseenden är det lärorikt att tillbringa en sommarvecka i Göteborg, då det blir helt andra rutiner än hemma.

Mycket jobb
För de båda lagen ligger det mycket jobb bakom för att få ihop pengar till Gothia Cup. Med stöd av föräldrarna ha lagen bland annat sålt kakor och lotter, men även planterat skog. Fotbolls-mässigt blir det inget sommarlov, utan flera träningspass för att vara väl förberedda inför äventyret i Göteborg. Tränare för det yngre laget är Jimmy Enarsson och materialförvaltare Peter Fagerström.
Laget med spelare födda 2010 var med redan förra året i Gothia Cup och har skaffat sig värdefulla erfarenheter. Ledartrion består av Patrik Ekman, Linda Nordén och Staffan Stenander.

Bild1: Högsby IK:s pojkar födda 2011 ska spela i Gothia Cup.
På bilden ses spelarna flankerade av ledarna Peter Fagerström och Jimmy Enarsson i bakre ledet.

Bild 2: Högsby IK:s pojkar som är födda 2010 kommer för andra året i rad att vara med i Gothia Cup. Här är gänget samlat tillsammans med ledarna Staffan Stenander, Patrik Ekman och Linda Nordén.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av

Etiketter: