Unga företagare i Högsby förvandlar idéer till verklighet!

Nyligen hölls en UF-mässa i Kalmar där gymnasieelever fick tillfälle att visa upp och berätta mer om sina spännande företag. Högsby kommuns näringslivs-utvecklare Åsa Landberg var på plats för att träffa de lokala deltagarna och hon var väldigt nöjd med dagen.

– Som jag har längtat efter denna mässa, säger Åsa. Det var en superhärlig stämning på plats och det var fantastiskt att träffa våra unga entreprenörer från Högsby kommun. Jag är så imponerad över deras kreativitet och drivkraft!
Det är organisationen Ung Företagsamhet som i samarbete med gymnasieskolor erbjuder elever möjligheten att tillsammans med en rådgivare skapa ett UF-företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår. Förutom att ge en praktisk inblick i eget företagande syftar projektet till att öka ungdomarnas kreativitet, nyfikenhet, självförtroende samt problemlösningsförmåga.
– Det är verkligen hoppingivande att det finns sådan stark ungdomlig innovationskraft i Högsby. Och att det finns mod och styrka att förverkliga ambitionerna, sammanfattar Åsa.

Blomstertid UF
Gan Pridaen går på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori vid Jenny Ny-strömskolan i Kalmar. Han driver företaget Blomstertid UF och hans affärsidé är att sälja vackert dekorerade vinglas som han själv målat eller graverat.
– Jag har alltid tyckt om konstnärligt skapande och har målat länge, berättar Gan. För tre månader sedan fick jag min egen graveringsmaskin och jag utvecklar hela tiden min förmåga att bemästra konstformen. Motiven hittar jag i naturens blommor samt växtlighet och genom mina vinglas vill jag bjuda in den härliga sommaren till middagsbordets dukning.
En del av Gans affärsplan är att jobba med trender på sociala medier och han använder dessa populära plattformar för att hans produkter ska få spridning även utanför närområdet. Försäljningen av de vackra vinglasen sker lokalt hos Johannas Blommor på Storgatan samt vid särskilda tillställningar som till exempel UF-mässan i Kalmar.
– Det var så roligt att delta på mässan! Förutom att jag fick fin respons och nästan sålde varenda medhavd produkt innebar mässan även chansen att träffa andra UF-företagare som jag kunde utbyta tankar och erfarenheter med, säger Gan. Min rådgivare stöttar mig genom hela denna process men jag märker att jag hela tiden själv utvecklas i mitt sätt att hantera de utmaningar som uppstår.
Till sommarn är det dags att avveckla Blomstertid UF men Gans entreprenörskap har bara börjat.
– I framtiden vill jag fortsätta driva eget företag inom skapande och jag vill vara en inspirerande förebild för andra ungdomar i Högsby. Jag tror att det är många här som drömmer men inte vågar och till dem vill jag ge rådet att våga satsa, säger Gan. Att driva företag har varit mycket mer omfattande än jag först trodde men framför allt mer kul och lärorikt än jag kunnat ana.

Emådalens återbruk UF
David Svenssons företag Emådalens återbruk UF bygger på idén om att föremål kan och bör återanvändas.
– Enkelt sammanfattat kan ditt skräp bli någon annans skatt, menar David som studerar på Handels- och Administrationsprogrammet vid Stagneliusskolan. Det finns så många fördelar med att återanvända och mitt företags syfte är dels att uppmuntra till återbruk, dels att sälja dessa objekt till kunder som letar efter inredningsdetaljer med en historia.
Företagets grundtanke är mer aktuell än någonsin då allt fler inser charmen av att ge gamla föremål nytt liv. Trenden är dessutom positiv för miljön och ekonomin samt bidrar till mindre konsumtion och avfallsmängd.
– Jag driver företaget själv men min rådgivare finns alltid nära till hands så fort jag behöver stöttning, säger David. Tillsammans arrangerade vi en loppmarknad här i Högsby där det gick att hyra en plats för att sälja sina saker. Dagen gick jättebra och om allt går som det ska kommer ytterligare en loppis hållas i april.
För att nå ut till utställare och köpare sätter David upp anslag i affärer och han använder sig av sociala medier för att nå ut till större områden.
– Jag passade på att marknadsföra min framtida loppis på UF-mässan och jag hoppas att ännu fler besöker oss i april, säger David.
Genom att driva Emådalens återbruk UF har David fått en större förståelse för alla de komplexa delar som ingår i att driva ett företag såsom framtagandet av en affärsplan, marknadsföringsstrategier, redovisningar och mycket mer.
– Under denna process har jag lärt mig nya saker hela tiden. Jag har skapat ett stort socialt nätverk vilket innebär möjligheten att hitta kreativa lösningar tillsammans med andra som möter liknande problem i sitt UF-företagande som jag. Vad jag än väljer att arbeta med i framtiden är jag säker på att jag kommer att ha nytta av denna lärorika erfarenhet, säger David.

Sip and Suds Nordic UF
– Vi vill erbjuda ett kvalitativt tesortiment utöver det vanliga, säger Khalid Sawaf och Isac Kårlid som studerar på Ekonomiprogrammet vid Kalmar Fria Läroverk.
Tillsammans driver de företaget Sip and Suds Nordic UF vars affärsidé består av att via nätet köpa in te av hög kvalitet från olika asiatiska länder, mixa egna unika blandningar och sedan sälja teförpackningar till dem som vill prova nya smakupplevelser.
– Många köper te av sämre kvalitet men vi vill visa hur riktigt gott te kan smaka, säger Khalid. Isac och jag testar oss fram och det är alltid lika kul att hitta en ny favoritsmak.
Killarna kontrollerar innehåll, ursprung och egenskaper innan de omsorgsfullt väljer ut vilka produkter de ska köpa in.
– Initialt stötte vi på svårigheter med höga inköpspriser men efter jämförelser och avvägningar kom vi fram till en lösning som fungerade, säger Isac. Den största erfarenheten jag tar med mig från detta projekt är nog att livet kommer att innehålla många utmaningar men varje gång du övervinner dem så växer du.
– För min del har ett särskilt intresse för försäljning och marknadsföring vuxit fram och det är något som jag önskar lära mig mer om, berättar Khalid. Processen att driva detta UF-företag har definitivt gett oss självförtroendet att överväga en framtid som egenföretagare.


Publicerat

i

av

Etiketter: