Välkommen till lugnet i skogen, i all enkelhet

Mellan Värlebo och Fliseryd ligger släktgården Granelund vackert omsluten av vårens grönskande skog och ängar. Sedan hösten 2021 bor och driver Helene Walle gården tillsammans med sin man Tom och i sommar bjuder paret återigen in till sitt populära café där gästerna kan njuta av hem-bakat fika i en lantlig miljö som tagen ur en Astrid Lindgrenidyll.

– Granelund har funnits i min släkt i generationer, berättar Helene. Jag övertog egendomen efter min mamma som ärvt stället av sina mostrar Majbritt och Maja som drev gården tillsammans. Det var inte direkt vanligt med en kvinnlig duo vilket gjorde dem välkända i trakten. Eller kanske ökända… Två systrar som ensamma skötte om gårdens alla djur och vid en ålder av 80-år körde fyrhjulingar för att frakta hem hölassen hörde inte till vanligheterna och historierna om dem var många. Men när lantbrukarna i området behövde hjälp med att fånga in svårhanterliga tjurar på villovägar var det till Majbritt och Maja de vände sig för assistans. Det känns fint att förvalta deras minne och arv på ett sätt som passar mig och jag tror att de skulle vara stolta över att gården fortfarande frodas och lever.

Fika, allsång och marknader
Det var Tom som först kom på idén att starta café i sädesladan bredvid boningshuset och sommaren 2022 blev tanken verklighet. Snart fylldes paret Walles fruktträdgård av fikande gäster och succén var ett faktum. I sommar öppnar cafét för tredje säsongen och Helene ser fram mot ännu en sommar med egenproducerad ostkaka, våfflor med hemkokt sylt och andra läckra bakverk.
– Vi vill att Granelunds Allehanda i Sibbetorp ska vara en plats där människor i naturskön miljö kan sänka axlarna, njuta av hembakat fikabröd och helt enkelt fokusera på nuet, säger Helene. Här finns ingen stress. För den som vill finns möjlighet att strosa runt bland gårdens alla djur eller ta en promenad på någon av de vackra stigar och skogsvägar som finns i området.
Även denna sommar bjuder Helene och Tom in till allsångskvällar med spännande lokala förmågor som gästartister.
– Allsången förra sommaren blev snabbt väldigt populär och vi fick otroligt fin respons från vår skönsjungande publik, berättar Helene.
På Granelund har Helene och Tom även anordnat vinter- och vårmarknader där olika utställare sålt blommor, livsmedel, hantverk, tavlor, godis och mycket mer.
– Vi hoppades så klart på många besökare men aldrig hade vi kunnat ana att ungefär 1500 personer skulle hitta till vårmarknaden i lilla Sibbetorp, säger Helene. Vi lär oss hela tiden och utvecklas tillsammans med våra besökare.

Fingermålade tavlor
På våningen över cafét har Helene sin konstateljé där hon visar och säljer sina fingermålade tavlor.
– Jag har alltid älskat att måla och jag använder mig av en teknik där jag drar ut torrpastell med fingerspetsarna, berättar Helene. Inspirationen till tavlornas motiv hämtar jag främst från gårdens djur men jag får också många beställningar på husdjursporträtt som jag målar av från foton. Dessa porträtt brukar vara en väldigt uppskattad present att ge bort.

I all enkelhet…
– Vi vill att våra gäster ska känna lugnet när de besöker oss. Det värmer mitt hjärta då jag hör rösterna och skratten från trädgårdens alla sittgrupper och när barnen beundrar våra stora ardennerhästar eller tuppen Galning som far fram över gårdsplanen med sitt kacklande entourage i släptåg. Vi märker att många av våra besökare stannar länge efter att kaffet är urdrucket och det känns oerhört fint att se dem njuta av det lilla och enkla. Välkommen att i all enkelhet omfamna den storslagna sommaren här hos oss på Granelund!

Text: Nina Sabel. Bild: Privat


Publicerat

i

av

Etiketter: