Veteran minns hur Högsbydagen startade

Högsbydagen genomfördes för första gången 1983. Bland dem som var bakom arrangemanget fanns Inger Perfeldt i dåvarande Högsby samhällsförening. Årets upplaga blir den 40:e i ordningen, då man fick ställa in två år på grund av pandemin.

– Vi hade flyttat till Högsby några år tidigare. Jag fick en förfrågan från Sigurd Andersson i samhällsföreningen att ställa upp i styrelsen. I början döpte vi nya gator, ordnade med knutsdans och grillfester. Snart kom vi på att starta något nytt och det blev till slut Högsby-dagen i samband med skolavslutningen, berättar Inger Perfeldt.

Många ställde upp
Det ena gav det andra och samhällsföreningen kunde med stor förväntan se fram emot premiären. Högsby kommun ställde upp liksom köpmännen och idrottsföreningarna.
– Vi bokade ett tivoli och fick frivilliga att sköta lotterierna där, vilket gav goda intäkter, liksom ankracet några år senare. En scen byggdes i Lanhagen, dit även elledningar drogs. Premiärkvällen var det disco för de yngre och dans för de något äldre.

Lyckat karnevalståg
Det stora dragplåstret var karnevalståget, som samlade flera ekipage och gensvaret blev allt bättre år efter år. Detta startade vid sporthallen under ledning av Rolf Bengtsson. Karnevalsgeneraler första året var Sigurd Andersson och Rolf Garenhag. Segern gick då till inslaget, “Barnen från Frostmofjället”, som utgjordes främst av flickor som gick i femman på Fröviskolan.
– Vi fick klartecken från Vägverket och karnevalståget gick fram på riksvägen första året. Som mest var det dryga 40-talet ekipage. Några år efter premiären utsågs en karnevals-drottning, som fick åka i en av Börje Ådvalls veteran-bilar. Jag hade jobbat på underhållsavdelningen vid Sveriges Radio i Stockholm och lärt känna flera artister. Speciellt Alf Robertsson som gillade att vara med och kom till Högsbydagen tre år i rad.
Vid ett lotteri hade ett par vunnit var sin cykel, men Alf Robertsson tyckte synd om deras dotter. Så han gick till Hilmer Carlsson cykelaffär och köpte för egna pengar en cykel till flickan! Gång efter annan lyckades Inger Perfeldt få artister som exempelvis Bengt-Åke Varg och Jan Sparring till Högsbydagen.

Brett gensvar
– Det var lätt att få folk att ställa upp vid Högsbydagen som brukade genomföras på fredagen och lördagen. En av de verkliga veteranerna vid arrangemanget är musikern Åke Nilsson, som varje år på sin kornett blåst in Högsbydagen från kyrktornet.
Under alla dessa år har det hänt mycket positivt kring Högsby-dagen, som nu har blivit ett begrepp.
– Framför allt är det angeläget att Högsbydagen lever vidare och de som numera håller i arrangemanget gör fantastiska insatser. De är värda all uppskattning, betonar Inger Perfeldt.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av

Etiketter: