Högsby kommunhus fyller 100 år 2017

Planeringen är i full gång och svaren på frågorna hur och när man tänker fira kommunhusets 100 åriga historia är ännu inte klara.

Tanken är inte något påkostat firande, utan mer att vi tillsammans uppmärksammar 100-åringen på olika sätt under året. Som exempel blir det en jubileumsdag där kommunhuset visas upp med historisk guidning och det bjuds på kaffe och tårta, så långt är det klart säger Tuva Bojstedt, projektledare som tillsammans med fullmäktiges presidie håller i trådarna runt denna aktivitet. Vi hoppas att föreningar, kommuninvånare och kommunanställda kommer att vilja bidra och bli delaktiga i firandet på olika sätt, och att kommunhuset och parken kan bli en träffpunkt för olika aktiviteter under året.

Väntar på svar
Projektgruppen har i sin planering bland annat ställt en förfrågan till kungahuset om möjlighet att delta under firandet.
– Vi avvaktar svar från hovet och hoppas på att få så mycket som möjligt klart i början på året kring olika jubileumsaktiviteter. Vill man bidra med idéer så kommentera gärna inlägg om 100-årsfirandet som läggs ut på Högsby kommuns Facebooksida, eller kan man höra av sig direkt till mig säger Tuva Bojstedt.

På Högsby kommuns hemsida går att läsa följande text:
”Kommunhuset ritades åren 1913-1914 av stadsarkitekten i Kalmar, J. Fred. Olsson (Josef Fredrik Olsson). Huset började byggas i september 1915. Byggtiden blev två år. Huset invigdes den 24 september 1917. Arkitekten kostnadsberäknade huset till 80 000 kronor. Slutlig kostnad blev 87 998 kronor och 18 öre. Huset var domsaga för Handbörds och Aspelands härader 1917-1965. 1970 köpte Högsby kommun huset av ”Tingshusbyggnadsskyldige” för 205 000 kronor”
Samma arkitekt ritade även det hus som går under namnet Handelsbanken/Garbohuset mitt emot Misteln på Storgatan.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av