Anntenservice på hög höjd

Det mesta är på hög höjd, som John Friberg arbetar med på dagarna. TV-antenner och paraboler säljer som aldrig förr och aldrig förr har vi haft större behov av att vara uppkopplade mot TV-rutan.

– Det var 2009 allt började för min del på företaget. Då var det ett stort teknikskifte och det digitala slog igenom, större utbud, fler operatörer. Då var verksamheten fokuserad på  TV och paraboler för privatpersoner.
Nu är samma sak hetare än någonsin då ny teknik är på gång och vi har fått strukturerat om en del.
John har många kunder som fortsätter med parabol och TV-antenner men uppdragen kombineras allt mer med att TV:n ska gå genom nätet.

– Vi kommer in där den nya tekniken ska fungera i hemmet.
Även vi säljer och installerar TV-apparater och ser till att hålla hög sevice.
Ibland får vi kontakt med kunden innan de handlat, ibland efter, viktigast är att allt hänger ihop och det gör det inte alltid. Det händer att en kund köpt en vara eller tjänst som faktiskt inte går att få igång på grund av att fastigheter är så lokaliserat att det inte är möjligt. Då får man tänka till och ser till att hjälpa kunden att hitta en lösning som fungerar.
Det mesta går att lösa, på ett eller annat sätt, så det blir bra.

Smarta hem
En teknisk sak kan kallas för exempelvis smart-TV, det vill säga, du kan styra den med din telefon. Smart högtalare, där du spelar musik i olika rum med hjälp av att styra den med din telefon.
– Jag kallar även ett hem för smarta hem där du kan styra och har koll på din fastighet när du inte är hemma, som exempelvis att tända och släcka lampor, kolla temperatur i frysen, få larm till mobilen om strömmen går
Det som efterfrågas mest just nu är faktiskt smarta hem. Alltså att kunna fjärrstyra hemmet när du inte är hemma.
John bedriver sin verksamhet genom HögsbyNät.
– Jag gillar att jobba självständigt och att kundkontakt som mitt arbete innebär. Trivs enormt bra, att vara ute på fältet, inom- som utom kommungränserna. Mitt arbetsfält är som det heter, på landet.

Svåra lösningar
– Klart att det finns fall där det är riktigt svårt att lösa bra uppkoppling för villaägare, men de är nog färre än man tror. Jag stöter på kanske en till fyra per år som inte går att lösa. Något ytterligare i antal där vi har lösningar men som inte fungerar fullt ut. Tekniken går snabbt framåt men kanske men kanske inte så snabbt som man i bland önskar att den gjorde.
I min bransch, hantverksbranschen har vi alla nära kontakt med varandra. Allt från elektriker till snickare och rörmokare. Mest kontakt har jag med elektriker då utrustning ska installeras eller flyttas. Nätverket med andra hantverkare och kontakten med kunder är det som gör att jag gillar mitt jobb

Högsbybo och om tio år
John är född och uppvuxen på Långgatan I Högsby
– Nu bor jag och min sambo i Huseby sedan 2,5 år tillbaka, där vi stormtrivs. Trivs bra med att jobba och på samma ort.
Då, om tio år bor vi garanterat kvar i Högsby, och jag jobbar förhoppningsvis med det jag gör i dag på ett eller annat sätt. Jag jobbar i världens bästa bransch. Det händer saker hela tiden.

Tips
• Se över dina avtal och abonnemang
• Se över din tekniska utrustning. På senvåren kommer ny teknik. Denna förändring innebär att dagens digital boxar inte kommer att klara av morgondagens teknik.
• Se även över trådlösa nätverket ditt hus. Även om du har en bra uppkoppling så kanske du har en trådlös lösning som levererar för låg hastighet och för kort räckvidd.
• Ta kontakt med din serviceleverantör för att få förslag på bästa lösningen för ditt behov och vad som är tekniskt möjligt.
• Om en fastighetsägare får frågan om man ska dra in fiber, tveka inte, säg ja. Detta höjer värdet på din fastighet.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av