Jonas har ordet…

Trots årstiden så går vi faktiskt mot ljusare tider, för alldeles snart är det dags att återigen plocka fram adventsljusstakar och all möjlig julbelysning. Om jag får vara lite kryptisk så kan jag meddela att det i år kommer att vara lite ljusare än vad vi normalt är vana vid… så håll ögonen öppna… J

Jag fick alldeles nyligen en rapport skickad till mig från SKL – Sveriges Kommuner & Landsting. Rapporten – Företagarnas förslag till bättre kommunal myndighetsutövning är en del av en större studie som Högsby kommun deltog i under 2011 (och som vi för övrigt även kommer att medverka i under 2013) och som gick under namnet Insikt – En servicemätning av kommunens myndighetsutövande.

Av undersökningen framgick det att de företag som varit i kontakt med kommunen i största allmänhet var nöjda med den kommunala servicen, även om man tyckte att den tillhandahållna informationen kunde vara något bättre. Ett faktum som även framgår den rapport som jag fick till mig idag. I största allmänhet vill många se mer och tydligare information på hemsidan, samtidigt som man efterfrågar en bättre dialog och kommunikation med handläggarna. Det finns även önskemål om att handläggarna ska kunna ge mer rådgivning.
Detta är givetvis oerhört viktiga synpunkter som vi tar till oss och i största möjliga mån försöker att anpassa oss efter, samtidigt som vi också måste förhålla oss till de lagar och regler som styr den kommunala myndighetsutövningen, vilket många gånger blir något av en balansgång. Målet är dock självklart: Högsby kommun ska ha en förstaklassig kommunal näringslivsservice som stödjer ett positivt näringslivsklimat där företag kan verka och vidareutvecklas!
Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla den kommunala näringslivsservicen, inte minst har hemsidan blivit betydligt bättre under senare tid, även om det fortfarande finns en del kvar att utveckla. Extra roligt i detta sammanhang är den nya svenska standard – Kommunservice till företag – som kommer att publiceras i början av nästa år. Standarden, som uppkom på initiativ av och i ett samarbete mellan Högsby och Hultsfred kommuner, kommer förhoppningsvis att bli ett nationellt rättesnöre för kommunal näringslivsservice.
Sedan 2009 har vi jobbat för att utveckla och höja kvalitén på den kommunala näringslivsservicen och sedan 2010 har vi i samarbete med SIS – Swedish Standards Institute utvecklat vad som inom kort kommer att vara en ny svensk standard för kommunal näringslivsservice. Fr o m 2011 har även de större kommunerna runtom i Sverige såsom Stockholm, Örebro, Helsingborg m fl, ingått i arbetsgruppen, varför standarden redan innan dess officiella publicerande har en bred förankring runtom i Sverige.
Det är som representant för en av Sveriges mindre kommuner extra roligt att kunna bidra till utvecklingen på nationell nivå, vilket inte minst också är en fjäder i hatten för Högsby kommun.
Arbetet med att utveckla den kommunala servicen och verka för ett positivt företagsklimat börjar så smått att ge resultat, inte minst har flera företag under senare tid visat intresse för att etablera sig i Högsby, vilket är oerhört roligt.

Jonas Högquist
Utvecklingsstrateg, Högsby kommun


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *