Nya på Storgatan

Strax före jul reste fyrabarnsfamiljen Johansson till Högsby för första gången. Direkt efter jul bestämde de sig för att flytta in i den välbevarade gula sekelskiftesvillan på Storgatan.

– Vi föll för det här huset direkt! säger pappa Björn.
– Ja, pladask! säger mamma Sofia.

Sofia och Björn bodde i Stigtomta utanför Nyköping. När deras fjärde barn Vilhelmina kom till världen förra året började de leta efter en större bostad. Tidigare än de kunnat ana hittade familjen sitt lediga drömhus. I Högsby.
– När vi var här och tittade med fastighetsmäklaren Clara Ingvarsson sa barnen att det doftar som hemma, berättar Sofia.
– Vi frågade barnen: ”kan ni då tänka er att bo här?” och då svarade barnen ja.
Allt har gått fort. För knappt veckor sedan flyttade familjen in.
– Fantastiskt! Här är åtta rum och mycket är bevarat från 1910-talet. Tidstypiskt utan att det blir omodernt. Innetrappan är magisk, lite amerikansk, och kakelugnarna är skönt annorlunda, säger Sofia lyriskt.
– Det är knappt vi hunnit ta in att vi bor här. Vi upptäcker nya spännande detaljer på huset hela tiden. Även utvändigt, där man ser att de har ansträngt sig även högt upp på fasaden, berättar Björn.
– Både vi och våra barn är intresserade av inredning och att
pyssla.
Vad som också passar utmärkt är att Sofia och Björn är utbildade lärare. Redan har de börjat tjänstgöra i Högsby kommun. Sofia är främst bild- och musiklärare för klasserna 1-7, medan Björn är SO- och idrottslärare i grundskolan med en ambition att börja arbeta som gymnasielärare.
Äldsta dottern, 11-åriga Alvida gillar att läsa böcker, dansa och att sjunga i kör.
Teo som är tio är fascinerad av svenska vinterrallyt och har börja träna fotboll med lag P06 i HIK.
– I Stigtomta IF var jag lite målvakt och lite back, berättar han.
Alfred som är sex år vill spela tennis, kolla på Bolibompa och har hållit på med orientering. Vilhelmina är bara nio månader men har redan börjat gå. Vissa utsikter sägs finnas för att hon blir den i familjen som först plockar upp den småländska dialekten.
Det varma välkomnandet och omgivningarna spelade också stor roll för familjen Johansson när de valde Högsby.
– Det är hela Storgatan, med gamla biografen, blomsteraffären, Wickbergs och Emån som ringlar nedanför. Det är det fina biblioteket och närheten till tåget, säger Sofia.
– Och Garbomuseet! När jag gick på gymnasiet kallade kamraterna mig för Garbo. Jag hette Gustavsson då, spelade musik och gick på teater. Jag var så fascinerad av Greta Garbo! Jag har alltid älskat de gamla svartvita filmerna med henne, berättar Sofia.
– Ute är det en fantastisk miljö, en blandning av Pippi- och barnen-på-Bråkmakgargatankänsla. Här inne i huset är det lite mer Madicken, med åtta rum och kök. När det blir jul ska vi ha långdans här, sjunga och spela piano!
Viktoria Franzén från Högsby har ägt och renoverat huset under de senaste fem åren. Hon berättar att det byggdes i början av 1900-talet av Doktor Moberger. Sedan ska huset bland annat ha använts till vårdhem, flickskola och kafé.
– Att få bo i ett hus som har lite historia är också det härligt, säger Björn.
– Jag är mycket intresserad av historia, läser mycket böcker och går gärna på antikvariat. Här i huset ska vi ha ett eget litet bibliotek, säger han.
– Och en skrivarlya, med fönstret mot Emån. Kan det bli bättre? säger Sofia.

Text och foto: Fredrik Loberg


Publicerat

i

,

av