Innehåll nr 11 november 2013

Vad vore julen utan julosten

För många av Innehålls läsare är en egentillverkad julost ett måste på julbordet.  För kanske lika många är det helt främmande.

Då vi har många företagare inom den gröna näringen och många matintresserade läsare, vad passar då inte bättre än ett reportage om just hur du gör din egen julost.
Att ysta egen ost är en gammal tradition i Sverige. Förr i tiden var ystningen ett av flera sätt att ta hand om mjölken ute på gårdarna. Mjölken som är en färskvara fick med ystningens hjälp längre livslängd. Osten var betydligt mer salt förr än det recept på ost som vi presenterar i detta nummer av innehåll.
När man gör egen ost får man även en så kallad biprodukt, vasslen. Det är den klara vätskan som blir kvar efter att man värmt mjölken, tillsatt ostlöpe och avskilt ostmassan. Vasslen som består av vatten, mjölkprotein och vitaminer går utmärkt att ha som bas vid brödbakning.
Läs mera…

Tidningen Innehåll nummer 11, 2013

lasinnehall


Publicerat

i

av

Etiketter: