Från 0 till 23 anställda

omslag2

– Bonde från Virstad, en gång bonde alltid bonde svarar Patrik när jag frågar honom om vem han är. Patrik Evertsson 44, är uppvuxen på gården Virstad strax utanför Högsby. Efter gymnasium och driftledarutbildning flyttade Patrik till Skåne för vidare studier. Återvände därefter till gården och bor här tillsammans med sin familj.

På frågan hur han bestämde sig att satsa på eget företag svarar Patrik:
– Det är ju enklare att fortsätta på något som redan finns än att börja från början. Gården och djurhållningen var ju så att säga redan i gång, och jag har ju vuxit upp på en gård, så det föll sig naturligt.  Motsatsförhållandet stämmer väl in på satsningen på Emåmejeriet. Där var det desto mer att fundera på. Patrik är en av delägarna till Emåmejeriet. Ett satsning som präglat familjens vardag.
På frågan om han tänker på nästa generation när det gäller företagandet så svarar han att, nja jag vet ju inte vad de kommer att bli intresserade av så på det sättet tänker jag kanske inte riktigt. Klart att man måste tjäna pengar på det företagande man gör, men det är inte det som är min drivkraft, det är att ha roligt och att känna att utmaningar i det jag gör.
– Ser jag på ordet livskvalité och dess innebörd som för mig är att hålla i gång och känna sig delaktig, så tänker jag direkt på min egen far. Det är klart att det är en bra känsla när jag ser min son och hans farfar hålla på med något på gården. Att flera generationer möts är viktigt.

Emåmejeriet
Startskottet för Emåmejeriet gick hösten 2007. Med facit i hand så vet vi att satsningen slagit väl ut. I skrivande stund har själva mejeriet hela 23 anställda.
– Räknar vi även in exempelvis transportörer och de personer som har arbete direkt kopplat till vår verksamhet så sysselsätter vi runt 50 personer. Det är kan man säga något vi tycker är roligt, att kunna sysselsätta så pass många personer. Ser vi 10 år framåt i spåkulan så tror jag att vi fått bra respons och etablerat oss inom ostbranschen. Mejeriet rullar på och än fler väljer mjölk som kommer från de lokala mjölkgårdarna.

Avstressad miljö
Patrik trivs bra i kommunen och känner sig väl rotad. Än mer rotad sedan han och Sthina fick sina två barn. Lugnet och den avstressande miljön på en mindre ort som kontrast till pulsen inom företagandet är något han uppskattar.
– Det är dessutom positivt att driva verksamheter såväl i kommunen som utanför kommungränsen.
På frågan om Patrik någon gång ångrat satsningen på Emåmejeriet så svarar han:
– Det är ungefär som med lumpen, något man inte vill ha ogjort men inte gärna gör en gång till. Jag vill även passa på att ge ett tips till dig som driver företag eller funderar på att starta företag. Ta in externa personer i styrelsen. De ser på verksamheten med helt andra ögon än du själv skulle göra och är därmed bra i styrelsearbetet som jobbar företaget framåt. Precis som Sthina berättade i förra numret av Innehåll, ligger vi geografiskt mitt i länet, så arbetsfältet och kundvolymen finns, det är bara att komma på affärsidén och göra slag i saken.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av