Månadens energi- och klimattips

Nu när hösten har slagit till på allvar passar det bra att köra igång energispalten igen. För även om det är en vacker årstid så innebär det kallare väder och med det kommer högre värmekostnader. Så denna gång fokuserar tipsen på saker som du själv kan fixa för att minska dina värmekostnader.

Täta fönster och dörrar!
En enkel åtgärd som de flesta fixar själva är att kolla över sina tätningslister på fönster och dörrar.
På tid och längd så slits tätningslisterna ut och lossnar. Då sugs mer kall luft in i huset än nödvändigt och därmed ökar värmebe-hovet och kostnaderna. I äldre hus med självdragsventilation så ska det vara lite otätt kring fönster och dörrar för att ventilationen ska fungera, men har man ventiler och/eller mekanisk till- och frånluftsventilation är det bara en fördel att det är tätt.
Det finns olika sorters profiler på tätningslisterna. De vanligaste är P- och E-profil. Ta med en gammal list till din bygghandlare/
affären och visa så får du rätt sort med dig hem.

Tillgång och efterfrågan påverkar priserna!
Använder du pellets eller ved som huvudsakliga värmekällor så är det läge att köpa på sig detta inför vintern nu, om du inte redan har gjort det.
När det blir kallare ökar värmebehovet för alla och då är det många som vill köpa pellets och ved. Då ökar priserna. Alla kanske inte har plats för hela vinterbehovet hemma, men se till att köpa i god tid, och så mycket som möjligt så att ni slipper köpa under den kallaste perioden när priset troligen är som högst.
Håll utkik efter kampanjpriser. Även hos andra leverantörer än den ni har idag, men se alltid till att få någon form av kvalitétsintyg (gäller framförallt pellets).

Har du några frågor om energi eller klimat?
Då är du välkommen att höra av dig till mig på 0495-24 08 07 eller jens.karlsson@osk.hultsfred.se. Rådgivningen är kostnadsfri och opartisk.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *